logoZikison

broj 65

ЖИКИШОН / ŽIKIŠON / ZIKISON

Glavni i odgovorni urednik: Zoran Matić Mazos
Zamenik glavnog i odgovornog: Sabahudin Hadžialić

Izlazi svake srede ili četvrtka
Prvi broj je izašao 25. 06. 2008. / 17. 09. 2009.

Prvi elektronski nedeljni časopis za političku satiru, humor, karikaturu i strip na Balkanu ŽIKIŠON

The first electronic weekly journal of political satire, humor, cartoons and comics in the Balkans ZIKISON

International competition, cartoons and comic short "KIKS ZIKISON" , Paraćin, Serbia kiks.zikison@yahoo.com zikison.mazos@gmail.com caricature.comics@gmail.com zikison13@nadlanu.com

Sadržaj svih brojeva ŽIKIŠON-a /
Contents of all issues ZIKISON / click here

patrick-swayze

IN MEMORIAM Patrick Swayze: 1952-2009‎
© 2009 Menecse Cam - TURKEY

Mislio sam da je on loš čovek kada mi je ubio oca i majku, a onda me je on častio pivom i tako smo postali najbolji prijatelji…

Ninus Nestorović

sad-dollar

© 2009 Talal Nayer - SUDAN

 

PRE KIŠE
Aleksandar Čotrić

Socijalisti vladaju onim što je ostalo od Srbije. Srbi više ne vladaju ni sobom. Crveni drugovi i drugarice vedre i oblače, a narodu se smrkava.

Mala grupa pod plaštom političke stranke, koja ima sve, sem podrške birača, raspolaže najvažnijim državnim, privrednim i finansijskim resursima.

Spoljna politika države zasniva se na saradnji sa Kinom, Libijom i još jednom zemljom koju niko ne može da pronađe na geografskoj karti. Ozbiljni razgovori o približavanju Evropskoj uniji daleko su kao lepa kuća, ali zato se punom parom radi na okupljanju prijateljskih država koje su za nesvrstavanje i miroljubivu koezgistenciju pod krošnjom banana.

Skupština je usvojila zakon o informisanju koju predviđa ukidanje medija koji ne pišu po (zlo)volji vlasti. Ali ne bismo mi o tome dalje...

Na ekonomskom planu, u proseku, nema promene, jer tajkuni postaju sve bogatiji, a obični građani sve siromašniji.U desetinama preduzeća štrajkuju nezadovoljni radnici zbog neisplaćenih zarada.  I mnogi drugi bi obustavili rad, ali ne rade već godinama. Neki blokiraju pruge, ali njima vozovi odavno ne prolaze,  jer su svi već odavno prošli. Državna preduzeća vode partijski poslušnici, gluvi za sve drugo. U budžetu je velika crna rupa, kakva ne postoji u svemiru. Proizvodnja, osim proizvodnje afera i skandala, smanjuje se iz meseca u meseca. Cene i inflacija, uprkos nadljudskim naporima zavoda za statistiku, neprekidno rastu.

Jedino je na najgledanijoj televiziji ružičasta situacija. Na njoj se forisiraju latinoameričke „sapunice“, neukus, primitivizam, kič muzika, pevačice sa stasom, bez glasa, nadograđenom kosom i ugrađenim silikonima.

Podsećanje nije naodmet. Ovako je bilo u Srbiji pre velikih narodnih demonstracija i rušenja nedemokratskog režima 5. oktobra.

 

culture-humour

© 2009 Rene Bouschet - FRANCE

 


Tito je pored sebe uvek imao pse. Istorija se ponavlja  i kod današnjih lidera.

Tito always had a dogs by his side. History repeats with today's liders as well.

Vasil Tolevski


AFORIZMI/APHORISMS

You can’t warm yourself at a distant fire.
Ne možeš se ugrijati na udaljenoj vatri.

When in doubt, remain in doubt.
Kada sumnjaš, ostani u sumnji.

Not many people live in the desert.
Ne živi mnogo ljudi u pustinji.

Prepare for spontaneity — now.
Pripremi se za spontanost - sada.

It’s hard to think clearly in someone’s arms.
Teško je jasno razmišljati u nečijim rukama.

Never trust an animal — no matter how many legs it has.
Nikada ne vjeruj životinji-bez obzira koliko noga ima.

Our mistakes make us interesting.
Naše greške nas čine interesantnima.

In a crisis, inspiration is better than consolation.
I krizi, inspiracija je bolja nego uteha.

Money is poor compensation for all the time we lose in making it.
Novac je mala kompenzacija za svo vrijeme koje smo izgubili u skupljanju istog.

Big things are accomplished by accomplishing little things first.
Velike stvari su postignute dostignutim malim stvarima na prvom mestu.

james-geary-fotka

James Geary - UK

JGN

JamesGeary.com

Od ovog broja nova rubrika: Svijet satire u satiri Svijeta

What are Geary’s Five Laws of the Aphorism?

1. It Must Be Brief.
2. It Must Be Personal.
3. It Must Be Definitive.
4. It Must Be Philosophical.
5. It Must Have A Twist.

Koja su  pet Gerijeih Zakona o Aforizam?

1.  Mora biti kratak.
2. Mora biti ličan.
3. Mora biti definitivan.
4. Mora biti filozofski.
5. Mora biti izvrnut/uvrnut.

Gaery James was born in America and lives in London as a writer and former editor of Time magazine.
His latest book is Geary’s Guide to the World's Great Aphorists which he  claims to be the largest collection of aphorisms in the English language. He published besides aphorisms, and poetry. He is journalist also and is very active in the merge satire and specifically aphorisms from around the World.

James Gaery je rodjen u Americi i živi u Londonu kao pisac i bivši je urednik Time magazina.
Njegova najnovija knjiga je Gerijev Vodič prema Najvećim Svjetskim Aforističarima za koju tvrdi da je najveća zbirka aforizama na engleskom jeziku. Objavljivao je, pored aforizama i poeziju. Novinar je i veoma aktivan u objedinjavanju satire i konkretno aforizma iz cijelog Svijeta.


Po novom zakonu o informisanju može se objavljivati sve što niko neće da čita.

Based onn the new Law on media (information) whatever nobody does not want to read, could be published.

Slobodan Žikić


amorim11

© 2009 Carlos Alberto da Costa AMORIM - BRAZIL


Vođa je muzički genije - svira kurcu !!!

The tribune is musical genious-plays on dick!!!

Boban Miletić BapsiNEKAD I SAD
Aleksandar Čotrić

Živeli smo u velikoj državi, devetoj po veličini u Evropi. Naša tadašnja domovina bila je veća i od Velike Britanije, a o Velikoj Srbiji i Velikoj Hrvatskoj da i ne govorimo. „Od Vardara, pa do Triglava“ putovalo se 16 sati, i to dobrim automobilom.
Imali smo 23 miliona stanovnika, Alpe, Jadransko more, Perućicu, jedinu evropsku prašumu, Trebišnjicu, najveću evropsku reku ponornicu, Crkvice, mesto s najvećom količinom godišnjih padavina na „starom kontinentu“, Hvar, ostrvo s najvećim brojem sunčanih dana u Evropi.
U toj zemlji pola veka nije bilo rata, osim u partizanskim filmovima. U to vreme građene su pruge, auto-putevi, hidrocentrale, tuneli, mostovi, industrijski kombinati, železare, gradska naselja, stadioni, vikendice... Živelo se solidno, na kredite, ali su nam iz sveta verovali, oni koji su ih davali. Građani istočnih suseda rizikovali su živote da nadmudre njihove graničare i dokopaju se našeg tla.
Posedovali smo pasoše s kojima se slobodno putovalo po celoj Evropi. Nijedna viza nam nije bila potrebna, osim viza kartice. Jedini problem vezan za pasoš bio je kako ga sačuvati, da nam ga u inostranstvu ne ukradu.
Naš pisac dobio je Nobelovu nagradu. Košarkaška, rukometna, vaterpolo i druge reprezentacije osvajale su olimpijske, svetske i evropske medalje. Naš najbolji fudbalski klub bio je prvak Evrope i sveta.
Evropska zajednica molila nas je da joj se pridružimo.
Sve je to bilo u diktataturi, autoritarnom režimu, jednoumlju i neslobodi.
A onda smo dobili višepartijski sistem, ljudska prava, tržišnu privredu, demokratiju, slobodu...
Dobili smo mogućnost izbora.
Demokratski i slobodno izabrali smo - mržnju, podele, raspad države, ratove, proterivanja stanovništva, izolaciju, siromaštvo i duhovno propadanje!


LAŽA I PARALAŽA
Sabahudin Hadžialić

Znate šta? Nedavno sam odlučio napustiti Gnosticizam i priključiti se svojoj vjeri, Islamu. I odlučio klanjati pet vakata namaza dnevno, šerijatskim životom živjeti i dragom Allahu se ponizno moliti. Živjeti sve kako sveta knjiga Kuran traži od Muslimana. Baš sve. No, dva dana kasnije, odnosno prije nekoliko dana, sam se u nemalom čudu zatekao. Ostadoh sam... Popljuvan i bačen na stratište valjanih nakana. Bio sam jedini koji je to činio.
Jer, u Bosni i Hercegovini nema muslimana, već kloniranih oblika pretpostavljenih sudbina bivših komunista koji će sutra to ponovo i postati, ako bude trebalo. Pogledajte šta se dešava na sveti dan Bajrama. Trideset dana i noći alkohol nisu okusili, ali tada, tog dana i noći, alkohol će teći potocima, osim ako nas uvjere da ne vidimo od sopstvenih očiju. Da nas to vara Sultan iz Brisela i Papa iz Vatikana odnosno Patrijarh iz Moskve!
I šta se desilo sa mnom. Ponizno sam se vratio medju gnostike. Prihvatili su me jer sam imao opciju od sedam dana za povratak. I vratih se, tako da je izgubljena ovca ponovo tamo gdje i treba biti. U pitanju, zbog pitanja i sumnje u dogme u koje nas utjeruju. Bilo da su komunisti ili nacionalisti. No, najgori su nacional-komunisti, ovi na vlasti danas i ovdje.
Ja ću se ponizno zatvoriti u ćeliju srama narednih dvadesetak dana bolno iščekivajući da Majstor Velike Lože Gnosticizma odvoji malo vremena i primi me k sebi. Da zajedno porazgovaramo o izvorištima mojih nada i njihovih nakana. Do sljedećeg života, pardon...vjere, odnosno religije!


KONKURS ZA POSAO
Elvis Huremović

Veli mahala, kako je danas lakše naći piramidu ili žiranta za kredit nego li posao. A, mahala sto prica ili je bilo, vec jeste ili ce biti. Danas ako si četvrt stoljeća star a pritom imaš skoro isti broj godina radnog iskustva, te babu (eventualnu majku) koji je neka čivija u čaršiji i spreman si platiti neki dobar ručak za minimalno šest osoba, automatski imaš i velike šanse za zaposlenje. Naravno, pod uslovom da onome čija je riječ presudna u svemu tome za taj dan horoskop i bioritam budu „cool“ ili „high“. I, svakako veliki plus tvojoj biografiji tj. svjetlobrzinska procedura zapošljavanja jeste ako si stranački podoban ili barem ljubitelj određenog demokratskog kolorita. U protivnom džaba ti sva zvanja i znanja na dunjaluku jer posao nećeš dobiti nikada a možda čak ni tada!
Eh, tako se demokratski predstavnici brinu za svoj narod, onako baš k'o Mengele samo na neki sofisticiraniji način al' ništa van zakonskih okvira i odredbi.
A, opet otvoriš paštetu ono iz nje iskoči neki od političara i na sva usta uzvikuje: Na mladima svijet ostaje. Ovamo uzvikuje a tamo lijevom pa u desni džep....doduše, ne treba mu zamjeriti ima i on čeljad a još mlada. Valja njih i njihovu unučad obezbijediti za idućih jedno barem pedeset i kusur godina.
Dobro, eto k'o biva po njihovom na mladima svijet ostaje a jadni li su mladi o kojima oni brinu, što se vidi čak odozgo odakle se na Zemlji mogu zapaziti samo kineski zid i još neka zdanja. Ali šta je onda sa onima koji ne spadaju u rubriku mladi a imaju iste a ko ne i gore belaje od mladih?! Na njima bezbeli ostaju tahte ili zemlja i iznad njih neki mramor s koloritom po izboru.
Tako je to danas kod nas, sa dvadeset i kusur već kreneš sa sušenjem dobre hrastovine za tahte i tabut, neko i za sanduk opet je sve po volji baš onako demokratski.
Doduše, treba insan biti iskren k'o što i Ćitab nalaže jer posla ima. Naprimjer, krampa za izvođenje teških i manje teških građevinskih i sličnih radova kod naših milih dijasporaca i na njihovim imanjima vazda žudno čeka na neke mlade, očuvane bosanske a tako mi Njega i hercegovačke ruke.
Da se razumijemo kod komšija i susjeda ista je priča. Razlike su neznatne kao naprimjer u tome da li sušiš hrastovinu ili orahovinu i to samo za sanduk bez tahti. Oni su čak u prednosti jer prođu jeftinije!


 

TAJNA
Nikola Č. Pešić

Šta sve ja imam u svojoj glavi, ne smem ni da pomislim, a kamo li da javno kažem. Ako bi mi jednog dana sve to nekako i izletelo iz glave, verovatno bi me negde debelo zaglavilo. Naročito ne sada kada je stupio novi Zakon o informisanju.
Pošto verovatno ne bih imao da platim kaznu, po tom Zakonu bih mogao da odležim zatvor i nekoliko godina. Kažem odležim, kamo lepe sreće kada bi mi dali da malo odmorim. Naravno, ne verujem. Verovatno  bi me prisilili da prinudnim radom zaradim  visinu kazne. I tako se odužim za nesmotreno lajanje. I ko bi mi bio kriv, kada hoću da lajem a nisam  pas. Zato za sada samo razmišljam. To još uvek nije sankcionisano nijednim zakonom.  A šta mislim . . . 


Reis Cerić rekao da je Turska naša mati!  Da li imamo samo jednog oca ili...više njih?

Grand mufti of Bosnia and Herzegovina, Reis Ceric, have said that Turkey is our mother. Do we have one father...or more of them?

Sabahudin Hadžialić


terra

© 2009 Marian Avramescu - ROMANIA


Bog je najzad u nama, ali šta nam vredi, đavoli nas vode.
The God is finally within us, but what it worth to the ones - the devils are leading us.

Zoran Matić Mazos


SRPSKI SONG
Slobodan Žikić

Multikultivator from Belgrade
Kako i Kuda.org iz Novog Sada,
Aplikanti programa ''Kultura 2007-2013''
Komisija Tacke kontakta
TKK/CCP Srbija

Projekat “Jardin D Europe”,
SNP za “Quartet / Visions of Europe”,
Kuda.org za “Art Always Has It’s Consequnces”
Multikultivator za festival
“Common Routes of Euro-Music Euromed Music”.

Ako neko nije razumeo
Neka uključi motokultivator i neka malo
Usitni zemlju oko šljiva
Pa onda neka smisli program
''Slivovic Visions of Europe''
From Serbia Quartet , brend of njiva

Sve su to stare evropske vrednosti
Najgluplji imaju najviše prednosti

Nisu ni Evropljani baš neke amebe
Da finansiraju pametnije od sebe

Inače, biće tendera i aukcija
Ili, još gore, likvidacija
To je osnovna funkcija
Nekih (ne)vladinih fondacija

Ko želi da se prijavi
U Buda.org. upm, KKC/PPD
Biće umrežen u gov.sr. mu. mr/si
A može i sam da se uloguje
Na MRS.Mud. net.me ili bi

U jebote! Kud ćeš više!
Al će narod da kidiše,
Da banere razmenjuje,
A ne da se zamlaćuje
I smenjuje nesmenjive!

***

NAJVAŽNIJA VEST
Miodrag Jakšić

Nestali su oblaci iznad grada,
I kiša je stala,
Na centralnom terenu miris stada,
Biće velikog finala!

Ceo dan smo spektakl čekali
I blejali u te-ve,
Pa makar ni hleba nemali,
Željni smo grend-slem dževe!

Forhend  je kao droga
A Bekend slajz nas leči,
Ne bojimo se ni Boga.
Teniseri su nam preči!

Blješte tribine, igrališta…
Stvarno nije šala,
Niko nam ne može ništa
Biće velikog finala!

***

SUDBA
Andrej Glišić

I po redu, i bez reda,
Sudba s' pažnjom gleda.
Ta da si i mudar bio,
Sudbu ne bi nadmudrio.

Čak da si se dobro skrio,
Ne bi ti nju nadmudrio.
Kažeš li joj: „Ja se nedam“,
Sudbi neću da se predam.

Drskost, tu ti ne pomaže,
Sudbina se ne odlaže.
Podnosiš je, dan za danom,
I kad' voziš za volanom.

Upravljat' se ona ne da,
Ima ona svog' nereda.
Samo ako si na listi,
Računi će biti čisti.

Prekoreda i bez reda,
Sudba neće da otkaže.
Oduvek nas, ona laže.

***

ČUDNA PJESMA
Sabahudin Hadžialić

„Ne znam da li mogu preživjeti
noć.
Još jednu u nizu
nadanja,
jer sutra ne dolazi
i odgadja se
neprestano.
Kako?
Mojim nestankom
iz ovog života,
bez ovih ljudi.
Zašto?
Suviše pitaš
i malo snivaš.
Kome?
Ni tebi ni sebi.“-
Mastilo naliv peru reče.

Mitar Mitrović
SVODJENJE RAČUNA

Ovaj sam život
Uzalud straćio,
Čak se nisam
Ni ogaćio.

Stalno sam žureo,
Crvenio, siveo,
Kao da nisam
Uopšte živeo.

Na spisku sam bio,
Vazduh sam disao,
Ustvari, samo sam
Maglu sisao.

Šteta je što sam
Po zemlji hodio,
Bolje da se
Nisam ni rodio.

Kad sveden račune
Sada u starosti,
Za sobom ostavljam
Samo stare kosti.

EPIGRAMI

ROTIRANI DRUG
Položaj mu
Dobar beše,
Dok je mogo
Da se ćeše.

BEZAKONJE
Žrtvama se
Rat ne meri,
Tvrde ratni
Profiteri.

FISKULTURA
Kad se gaće
S pupka sjure,
Bedra traže
Fiskulture.

MOKRI BRAT
Prijatelju,
Kapljice se kloni,
Mokrom bratu
S groblja zvono zvoni.

SVAŠTA
Svašta mašta
Iscenira,
Kada moral
Devalvira.

PESNIK
Što je za vrat
Zlaatni lančić,
Za pesme je
Mika Antić

RAZBIBRIGA
Udri brigu
Na veselje,
Al poštedi
Prijatelje.

PRIVID U ŽIVOTU OBIČNO
Volimo s svi,
Alkad treba pomoći
-Pomozi mu Ti.

RADNA TERAPIJA
Kad ti elan
Smrvi fjaka,
Sedni na vrh
Mravinjaka.

SUPER LEK
Sačuvaćeš
Tur od side,
Sedni na vrh
Piramide.

PEVALJKA
U Merdži se
Elegantno voza,
U mikrofon
Mekeće ko koza.

STARAC
Sve je nekad
Ko puška obaro,
Sad je puška
Al za gvoždje staro.

KLIMAKS
U mladosti
Beše mamac,
Sad je seksi
Dijetalac.

KRPEŽ
Ćuti i
Trpi,
Posle dupe
Krpi.

EPILOG
Uz pomoć
Ludaka,
Stigosmo
Do mraka.


Mnogima je dupe zinulo za gej paradu!

Asses of many paople has been opened for the gay parade!

Rade ĐergovićNARAVNO DA SMO U PRAVU KAD NE ZNAMO ŠTA JE ISTINA.

We are right, of course, because we do not know what the truth is.

Dragan Matejić


amorim1

© 2009 Carlos Alberto da Costa AMORIM - BRAZIL


Ja sam podeljena ličnost. Pola svog života čekam bolju budućnost.

I am a split person. For almost of the half of my life I am waiting for the better future.

Rade Đergović 


SRCE JOŠ GLASNO OTKUCAVA

U svečanoj sali Udruženja književnika Srbije obeleženo je četrdeset godina od zabrane knjige aforizama Milovana Vitezovića „Srce me je otkucalo“.
Pre tačno četiri decenije, 11. septembra 1969. godine, zabranjeni su satirična revija „Čivija“, glasilo tek pokrenutog istoimenog međunarodnog festivala humora, satire i karikature (koju je uredio tada mladi satiričar Milovan Vitezović, a grafički dizajnirao Slobodan Mašić) i istovremeno prva knjiga biblioteke „Čivija“ - Vitezovićevi aforizmi „Srce me je otkucalo“, u isti mah njegova prva objavljena knjiga.
Posle ovih zabrana festival Čivija izgubio je svoj međunarodni i satirični značaj i sveo se, uglavnom, na humor i na jugoslovenski i lokalni prostor. Edicija satiričnih knjiga „Čivija“ je ugašena, završila se na jedinoj - zabranjenoj.
- Pomalo zavidim sebi ondašnjem - kaže Vitezović za „Novosti“. - Onda sam se osećao uznesenim, skoro da sam se smatrao nacionalnom savešću.

* Kako je izgledalo samo suđenje? Jeste li se osećali usamljeno i beznadno?
- Kako je suđenje bilo ujutru, prvog dana početka festivala satire i karikature, tako se sudnica u Masarikovoj ulici prepunila svim „zainteresovanim“, koji su ovo suđenje primali tako kao da se sudi njima, a i sudilo se, i svim poštovaocima slobodne misli. Velika je to podrška bila, kad su se u prvom redu, takoreći, skoro na optuženičkoj klupi, našli Dušan Radović i Gustav Krklec. Iza njih su bili Slovenci Žarko Petan, Branko Šemen i Slavko Pregl. Uz sve naše karikaturiste bili su Adi Mulajbegović iz Sarajeva i Karolj Seleš iz Novog Sada. Branio sam što se nije moglo odbraniti, a osećao sam se kao da jesam odbranio.

* A reakcija javnosti?
- Takav je bio i odjek u javnosti. „Sila si ti, kad te dosad nisu uhapsili“ - rekao mi je Meša Selimović u prisustvu Feliksa Pašića, kada se, posle nedelju dana pojavio u beogradskoj „Slaviji“, došavši iz Sarajeva (to mi je, kao podršku, ponavljao uvek kad je dolazio u Beograd, prestao je kad se u njega preselio). Brinuo sam se kako će sudsku odluku primiti Branko Ćopić, koji mi je za knjigu napisao preporučni predgovor, jer to je, u neku ruku, bila i njemu zabrana. Rekao je: „Ja sam ti uvek govorio da ne treba pisati za novine, već samo za knjige. Oni knjige ne čitaju. Sad su, Boga ti, i knjige počeli čitati. Dolazi zadnje vreme“ - bilo je to vreme kada je završavao „Baštu sljezove boje“ i za nju pisao pismo Ziji Dizdareviću.

* Kako vam se, posle toliko godina, čine ti zabranjeni aforizmi?
- Meni se knjižica učinila malom, mislim, obimom. Ali, i lekovi i otrovi, a satira je to oboje, nude se u malim pakovanjima. Knjiga se i danas čita za sat vremena, ali, čini mi se da se i danas po njoj može misliti godinama. Mene zabrana nije od njih odvojila, pisao sam nove i dopunjavao istu knjigu, trudeći se da je ponovo objavim. Mnogo mi je pomogao Miroslav Egerić, koji je naredne 1970. godine, za Srpsku književnu zadrugu sastavio Antologiju savremene srpske satire, u koju me je uneo i pesmama i „zabranjenim“ aforizmima.

* Da li su neki tada zabranjeni aforizmi aktuelni i danas?
- Svi koji su ušli u antologije, počev od Egerićeve, postali su danas već klasični srpski aforizmi, a time i aktuelni. Međutim, aktuelni su i ostali, naročito ako se čitaju kao prva dijagnoza jugoslovenske propasti.

ZABRANjENI AFORIZMI

- Sledeći revolucionarne puteve zaustavili su se u prestonici!

- Pustili su stomake za otadžbinu!

- Opelješilo me društvo u partiji!

- Hteo bih poljubiti domovinu, ali ne znam gde joj je glava!

- Milicioneri su dobri sagovornici, uvek te do kraja saslušaju!

- Narod se zabavlja vešanjem - vođinih slika!

***

KNjIGA OD JEDNE REČENICE

Naslov kultnog filma ,,Ne pucajte u pijanistu” zaštitio je mnoge pijaniste. Parafrazirajući ga (Ne pucajte u ,,aforistu“) želeo bih da se isto dogodi i s aforističarima. Oni to zaslužuju još više jer se aforističar rađa, dok se pijanista postaje radom i vežbanjem.
Aforizam je forma izražavanja duhovitosti, a ona je poslednja tekovina na dugom putu razvoja psihičkog. Ona se stvara u evoluciono najnovijim strukturama mozga. Zato vic čim čujemo zaboravimo i potrebno ga je više puta ponoviti da bi se zapamtio. Aforističare krasi obdarenost najjačim zakonom prirode, koja uvek upotrebljava minimum energije da bi postigla maksimum efekta. Baš kao što aforističar minimumom reči obuhvata maksimum asocijativnih pojmova. On kombinuje ona značenja reči koja nose višeznačni, ponekad tek naslućeni semantički potencijal, koji katkad samo zvučnošću asocira na ono „što je pisac hteo da kaže”(ali nije smeo). Aforizam može biti toliko sažet da ilustruje u jednoj rečenici čitave epohe. Šta bolje oslikava kasni socijalizam od Vibovog aforizma: „Crvenim drugovima u belim vilama na plavom Jadranu”. Danas bi se reklo da „deca crvenih u svojim belim jahtama letuju, umesto nas, na plavom Jadranu!”
Otkud kod nas aforističari?
Jedan od razloga je naša epska priroda. Mi smo skloni tome da nadugo i naširoko opisujemo, raspravljamo, pričamo u beskraj. Mi nemamo junačke pesme, mi imamo cikluse tih pesama.
Kako je do toga došlo? Tako što su ih stvarali ljudi pod uticajem alkohola i drugih sredstava pogubnih za organsko oštećenje mozga. Ljudi s traumama mozga, udarcima, padovima na glavu, skloni pijenju alkohola i tučama, kao znak oštećenja, postaju okolišavi, lepljivi, nikako da kažu što misle. Da bi se iskazali potrebni su sati. Kao suprotnost tim dosadnjakovićima, duhoviti ljudi su smislili aforizme, gde u najkraćoj mogućoj formi kažu više nego neki kroz kosovski ciklus.
Prethodnica današnjih aforističara su stvaraoci narodnih poslovica, gde se, doduše u drugoj formi, ali slično, no ne i duhovito, izražavaju neke opšte istine. Aforističari svojom kreacijom daju višesmislenost rečenici, od kojih je najmanje jedna duhovita.
Drugi razlog, istorijski gledano, leži u represivnosti državnog aparata koji je zahtevao snalaženje, a ono je pronađeno u metagovoru. Sve je isto, ali opet nije isto. U metagovoru neki pojmovi se podrazumevaju i „onaj koji zna samo će mu se ka’sti”.
Preteče aforističara su dvorske lude, redovno najpametniji ljudi na dvorovima. Njihova je snaga ležala u sposobnosti da kažu šta misle, ali da to ne povredi veličanstvo. Inače ode glava. Zato se i aforističari domunđavaju da kažu istinu, da je saopšte brzo i kratko, da pogode ,,u sridu”, a da pri tom ne zaglave u zatvor, ko Nušić zbog kraljeve polutetke.
Aforizam je knjiga koja se sastoji od jedne rečenice. Aforističarima nikako ne odgovaraju honorari koji se plaćaju prema štampanom tabaku. Taj princip odgovara onim organski oštećenim epileptoidima koji skribomanski prljaju papir, bogate se na račun evoluciono najnaprednijih mozgova koje poseduju aforističari. Da bi došli do efektnog aforizma oni troše istu energiju kao i pisci, slikari, muzičari, uostalom sve kreativne ličnosti. Nema ništa iz ništa, samo iz nečega može nastati nešto. A to nešto poseduju retki. Kad pametnom čoveku kažeš na šta ga asocira reč Poljska, on u 80 odsto slučajeva kaže: ,,Stanislav Jirži Lec” . Mi imamo celu grupu, koja se zove beogradski aforistički krug, ali po starom običaju nismo svesni koji je to brend u vremenu kad pamet ima sve veću vrednost. Vlasnici pilana, ciglana i šećerana biće zaboravljeni, baš kao i članovi kluba privrednika, ali zato bronza čeka da izlije glave na koje će, kao i na Đurinu, Brankovu, Radojevu, golubovi činiti ono što najbolje rade. Ljudi od duha, duše, duhovitosti rade za večnost, ali bili bi zahvalni i za malo više uvažavanja i na ovom svetu. Nije red da „Jež” životari, a hrčci i cvrčci planduju. Država nije samo tržište, ima ona i druge korektivne mehanizme...

Dr Petar Bokun, psihijatar,
objavljeno u „Politici“ 15. septembra 2009.


Sve više zaostajemo za suvremenim svijetom.
Čuvamo snagu za finiš.

More and more we are laging after the modern world. We are keeping the strength for the finish line.

Suno Kovačević


 

10 razloga zašto Srbin ne može da bude terorista!

1.  8:45 h je prerano za ustajanje.

2.  Uvek kasnimo tako da bismo propustili sva 4 leta.

3.  Lepe žene u avionu bi nam odvlačile pažnju.

4.  Pričali bismo glasno i privlačili pažnju.

5.  U avionu ima hrane i pića.

6.  Pričamo rukama, tako da bi oružje moralo da bude odloženo.

7.  Svi bismo hteli da "vozimo" avion.

8.  Prepirali bismo se u avionu i započeli tuču.

9.  Rekli bismo svakome o planu 7 dana unapred.

10. Negde bi morala da bude okačena srpska zastava.

***

Molba za zaposlenje u Vladi Crne Gore

Titula: ________________
Ime: __________
Prezime:___________

Čin u vojsci (zaokruži jedan)
Admiral
General
Pukovnik

Srodstvo sa Kraljem Nikolom
brat od strica
brat od tetke
brat od ujaka

Broj Njegosevih slika koje posjedujete
broj:______
Dimenzije: _______

Đedova titula (zaokruži jednu):
Vladika
Serdar
Vojvoda

Adresa:

Adresa u Crnoj Gori:
Ulica:__________
Grad:___________

Adresa (1) u Srbiji
Ulica:__________
Grad:___________

Adresa (2) u Srbiji:

Ulica:__________
Grad:___________

Titula za koju aplicirate (zaokruži bilo koju izuzev predsjednik):

Predsjednik (rezervisano za Mila Djukanovica)
Podpredsjednik
Ministar
Premijer
Savjetnik predsjednika
Savjetnik podpredsjednika
Ambasador u Americi
Ambasador u Rusiji

Odeljenje u kome biste željeli da radite:

Odmor i zabava
Medalje i vojne počasti
Poezija
Planiranje državnih praznika
Kontrola crne berze
Pisanje govora
Očuvanje Njegoševe zaostavštine
Spavanje

Koliko ste sati na raspolaganju u toku sedmice:
30
20
10
Manje od 10

Obrazovanje:

Doktor nauka
Magistar nauka
Ostalo (obrazložiti):_______________

Radno iskustvo:

Vrlo malo
Bez iskustva
Radio u Vladi Srbije, SRJ ili SFRJ

Kako biste najbolje opisali svoju radnu etiku (zaokruži jedno):

Radio sam malo, ali me je bilo briga kako
Nikada nijesam radio, ali sam zainteresovan da naučim
Imam svoj privatni biznis u duvanskoj industriji

***

KO TI DRMA KAVEZ ?
Jasmina Šikić Jašiki

Petak je. Kraj je ove radne nedelje.
Nas tri koleginice odlazimo dugim hodnikom, čavrljmo štošta, ko da nismo “plele” danas, juče, preključe...

-Jooj, ne znam dal’ sam ostavila šefici dobar izvešetaj,
ubiće me u ponedeljak, ako ne valja!

-Aj, opusti se, nema više posla, petak je, gotovo.

-Jooj, ma ne mogu, ne znam šta će biti...i dal valja onaj moj izveštaj, možda nije kako treba. Poješće me u ponedeljak...

-Ohladi se malo, petak je...

-Ma, nisam sigurna da valja, gotova sam u ponedeljak, pojela me je.

-Ma ti se se već izjela sama, ko “sibirski samojed”.

--

Svašta. Prebriga.

Ova opet po sistemu:

KO TI DRMA KAVEZ, SESTRO!

***
PRIČA O GRADU KOJI SE IZGUBIO
Darko Mihajlović

Mogla je da bude i pesma, ali emocija udarila zabranu
Nema rime, nema interpunkcije,
Stilskih figura i vratolomija,
Nema ćirilice
Kao što nema mog grada
Emocija sve zabranila zaabrraanilila
Samo ona vrišti ko blesava

Nekada je to bio moj grad
Samo moj
I ti si govorila da je to tvoj grad
I svi smo mislili da je baš naš...
Naša priča o njemu
To je terač da veruješ
Bejasmo lokal-patriote, zanesenjaci
Južnjaci, provincijalci, disidenti, elementi,
Ma ko mari,
Od veličine i pogrdne reči postanu divovi
Svi smo imali isti nadimak
Čarapan
I svi bi se brecnuli
Pa misli čovek na mene...
Naše priče ihhhhhh
Podgrevahu nam sećanja
Stvari su tada kao meteoriti uskakale u torbe
I vraćali smo se u vrelo svoga bitisanja
Na izvor našeg JA
Bio je baš naš
Bio je živo biće
Bio je apstrakcija
Bio je fikcija
Bio je, bio je, bio je
I mi smo za njega pisali, predavali,
Mi smo mu pevali i plesali
Vodili smo samo nama znane ratove
Zbog naše priče dolaziše
I ne znam da li ih mi omađijasmo
Ali naše reči postahu njihove
One postaše najviša istina...
Moooooj grad!
Gradurina
Više nije moj
Ja sam stranac
Ne postojim
Elien
Priča mi splasla ko neuspele puslice
Nije ni tvoj
Ma ni tvoj brate
I ne gunđaj
Kažem nije ni tvoj
Njihov je
Ulice ne zovu se ni po tvom dedi
Ni po onom crvenom iz kraja...
Ma jok,
Nije više naš
Šta si navro brate nije bre
Mi ne postojimo
Iginusmo ki Vlasi na ringišpil
Mož samo da pogneš glavu i da hodiš
Ki pijan ćuran niz Rasinu...

Oni su glavni
Kako koji
Ona dva loša što središe Miloša
Kolekcionari jedinica...
Ostale ne znam
Kako ne znam
Pa ne znam
Znaš da si radio za ginisa da dobiješ posao
Pa to su ovi što su ga dobili!
Iz koje sam ja priče
Da nisam slučajno uskočio u ovo pisanije
Gde je moj grad
Ma nije to dugme da se zaturi
O ljudi

U ovom gradu su rupe veće
Za osmeh ti treba pas tragač
Pričaju srpski, ali ne govore naški
Samo oni mogu da se sporazumu
Ma jok
Ili smo vazduh ili...
Članovi se biraju, smenjuju, šefuju
Trguju, odlučuju, kupuju
A mi vazduh
Ne postojimo
Grada nema, a da potražimo neki drugi grad
Zakrpimo dušu i nađemo grad surogat!
E lako je reći
ali me nešto prati
kao da je senka mog grada


Predstavljanje Ninus Nestorović
www.kul-tim.net

Većinom smo neznani junaci, a imamo i poznatih ličnosti.

Niste primljeni na posao, jer ste previše pametni. Više sreće sledeći put!

Imamo mnogo ratnih veterana.
Nije zapostavljen rad ni sa mladjim kategorijama.

Komšiji je žena trudna. Svi se radujemo!

Sva vrata su mu otvorena. Predstoji mu sjajna lopovska karijera.

Bilo je nezaboravno! Podsetite me…

Naši očevi su heroji socijalističkog rada. Žrtve su bile nepoznate.

Tražio je minut pažnje, a oni su mu pažnju odali minutom ćutanja.

Računajući i neprijatelja, ovde smo svi naši!

Za državu u kojoj vlada mrak, zalazak Sunca je istorijski dogadjaj.

Pronadjen je razum. Sad ga ispituju…

Došlo je do borbe mišljenja. Bila je to borba prsa u prsa.

Okrenuli su nam ledja, a sve oči su uprte u nas!

Neću reći ništa, a mnogi će se prepoznati…

Džabe mi je što volim da jedem. Od ljubavi se ne živi.

Pobednik je poznat. Traži se poraženi.

Sudija mi nije pokazao put u svlačionicu. Zna on da sam ja na domaćem terenu!

Nije nam prvi put da učestvujemo u bratoublačkom ratu. Mi smo stara srpska porodica.

Neću da razgovaram sa vama o politici. Niste moja kategorija.

Domovino, izvini. Našao sam drugu.

Vi ste opozicija ?! Ko bi rekao ?!

Nema više staljinističkih čistki. Druga su vremena, drugi su ljudi…

Optuženi se branio sa slobode. Sve dok je imao municije…

Potonuo sam na dno. Povuklo me društvo.

Ostao sam u Srbiji iz patriotskih razloga. Nisam imao kud!

Ja i žena od oružja nemamo ništa, ali za decu mora da bude!

Od kada sam umro, sve više ličim na pokojnog oca.

Da su Turci čitali naše junačke narodne pesme, videli bi oni s kim imaju posla!

Pesnici koji pevaju o slobodi, to su najmaštovitiji stvaraoci.

Janičari su bili naši ljudi na privremenom radu u inostranstvu, ali su svoj posao obavljali kod svoje kuće.

Dosta je bilo bratoubilačkih ratova! Red je da se malo posvetimo i ostaloj rodbini!

Posao dželata nije lak. Krvav je to posao.

Žena i ja se bavimo organizovanim kriminalom: Ona krade hleb u jednoj, a ja mleko u drugoj prodavnici !

Ukoliko narod uskoro ne izađe na ulice, policija će morati da bije po kućama.

Treba čitati samo režimske novine. Tu sve lepo piše.

Vlast krade, ali pušta i druge da kradu, a to je pošteno !


War-peace

© 2009 Alexei Talimonov - ENGLAND


      Predsednik države ne može biti baš svako,
ali zato svako može biti njen predsednik !

President of the state can not be everyone, but, because of that, everyone can be the president of the state!

Peko Laličić

Makedonija je obogatila vojnu teoriju. Zadnji rat su vodili samo branioci.

Macedonia has enriched military theory. The last war was led by the defenders only.

Atanas Krlevski

 

NEKI  PODRŽAVAJU  GEJ  PA  RADU,  A JA SAMO RADU !

Some people support gay parade, but myself only Rade! (game of the words-Rade is the name for Serbian woman)

Nikola Č. Pešić


Hitler je počeo kao slikar! A i ovi naši nešto farbaju...

Danas živimo bolje nego sutra. Zato nam ne treba budućnost.

Hteo sam da postanem pop, da bih sahranjivao ljude.
Želja mi se ispunila otkad sam postao član vlade.

Test inteligencije nije prošao kod nas. Nije naš nivo.

Između Pakla i Raja ima samo mali period. Politički.

To što nam je dupe zinulo je dobar preduslov za ulaganje stranog kapitala.

Visoki političar nikada ne koristi toaletni papir!
Uvek će se naći neko ko će da mu liže dupe.

Nekoliko dana biću na dijeti! Popravlja se kontejner.

Budimo Makedonci. To bar ne košta ni pet para!

Naš čovek bez vode može da izdrži pet dana,
Bez hrane deset dana, a bez demokratije – ceo život.

Ponuda i potražnja nikako da usaglasimo!
Više seremo nego što jedemo.

Makedonac Makedoncu ne zabija nož u leđa.
Sekira se pokazala delotvornija.

Kod nas slepci nemaju problem! Tu i onako nema šta da se vidi.

Povućićemo granicu sa Kosovom. Biće negde oko Tetova i Gostivara.

Vasil Tolevski


Ne sme se pisati da je neko lopov, sve dok ga za dvadesetak godina sud ne osudi na uslovnu kaznu.

Koliko su nam efikasni sudovi, dok nekoga osude sve novine biće ukinute!

Nova dilema medija: ili registracija, ili kastracija!

Kakav smo mi narod – najviše volimo da čitamo o lopovima, i to pre nego što ih sudovi osude!

O najvećim lopovima nikada neće biti pisano, jer ih sudovi nikada neće osuditi.

Zakon jeste nov, ali su lopovi stari.

Zašto bi novinari smeli da pišu o lopovima, ako već sudovi ne smeju da ih osude!

Ima da se registruju samo oni mediji koji potpišu da ništa neće da pišu!

Nisam lud da pišem o lopovima, pa da idem ja umesto njih u zatvor!

Današnje novine trebalo bi da izađu tek za dvadsetak godina. Tada će naši sudovi presuditi ko je lopov, a ko nije!

Slobodan Žikić


Kod nas je zaključano bezizlazno stanje.

U krvi nam je da nam vade mast - a ne bi smjeli zbog šećera.

Kada narod gladan krene - jadna će se zemlja zvat.

Kriminalnim lancima ne odgovaraju policijske karike.

Abdurahman Halilović Ahil


Još jedan Ministar Vlade FBiH dao ostavku. Nešto  da i oni daju.

Razvlače nam pamet. Dobro je dok je još uvijek imamo.

Srbija je dobacila do Pala. Bosna i Hercegovina ne može ni toliko!

Karadžić je dželat povijesti. Ali, Dabić je heroj istorije!

Kusturica i Sidran će se sastati poslije devetnaest godina. Da li su se ikada i rastali?

U Bosni i Hercegovini se pravi šerijatska država. Meni žena ne da!

Doktori medicine u BiH nisu potkupljivi danas. Rodjeni su takvi!

Književnik u BiH je potrošna roba. Onoga trenutka kada napiše prvu riječ.

Oliver Stone i Hugo Chavez su Stanlio i Olio. Novog Svjetskog Poretka.

Kažu da crkva i džamija podržavaju Internet. Kako kad ništa o tome ne piše ni u Kuranu svetom ni u Bibliji?

Sabahudin Hadžialić 


Kola su krenula nizbrdo. Tu smo da poguramo..

Ne može nam niko ništa. Dovoljni smo sebi samima.

Mnogima je dupe zinulo za gej paradu.

Oni koji sada drže dijetu, pojeli su nam najbolje godine života.

Rešili ste da igrate ruski rulet. Želimo vam puno sreće u okidanju.

Stigla je humanitarna pomoć. 'Ajmo,'ajmo svi u napad!

Ne kockajte se sa državom ako nemate političare u rukavu.

Za ono što se dešava u mom životu, pakao je pravi raj.

Rade Đergović


Nakon sledećih izbora u Srbiji će vladati - GLAD?!

Mi, Srbi, smo veliki hedonisti-voajeri: Vlast uživa, a mi gledamo - i blejimo !!!

Kao mali bio je kleptoman. A sad je "ekspert"?!

Ovi "naši" magarci se mnogo usvinjili. Tu, izgleda, jedino lisice pomažu !!!

Nisu svi naši političari lopovi - ima i šarlatana !!!

"Naša" "demokratska" vlast uvek je spremna da sasluša mlade. Doduše saslušavaju i stare, a i one srednjih godina ...

Danas retko ko može da usreći Srbe. Teško da će to uspeti i svemogućem Vođi za života?!

U vladi nema gejeva ! A pederčina ?!

Boban Miletić Bapsi


strumfijada-copy

© 2009 Sasha Alexander Pasich - USA


mala-nocna-posta_korice1

mala-nocna-posta_korice2

 

PREDGOVOR/PREFACE

E-mail art
Kragujevac, 2009. 144 str. ilustr. ;
24 cm. Tvrdi povez. Latinica.
Dvojezično izdanje: srpski/engleski.

Recenzenti: Vladan Radovanović, Slobodan Pavićević
Grafička oprema: Ivan Đurišić, Radovan Šarenac
ISBN 978-86-87863-02-6
COBISS.SR-ID 169421324

posted by Zoran Spasojević

naslovna-suno

„OVCE ČUVAJU ČOBANA“
AFORIZMI - Suno Kovačević

Izdavač: «Weling SD» d.o.o. Zenica;  Recenzenti: Kemal Mahmutefendići Bojan Bogdanović; Lektor i korektor: Bojan Bogdanović Design naslovnice: Haris & Bojan Štamparija: «Weling SD» d.o.o. Zenica, 2008.g. Za štampariju: Damir Bajramović

Kemal Mahmutefendić: „...Tako dakle. Ovce (da li brucelozne?!) čuvaju čobana. Znači, ni ovce nisu ovce, a ni čoban, jadan, nije  čoban. Pa šta su: ako (sljedstveno tome) čovjek nije čovjek, vlast nije vlast, država nije država, mir nije  mir, istina nije istina (izuzimakjući laž kao istinu!), pa, prema tome da li je i Stvoritelj Stvoritelj? Šta na kraju konca koji davi, toliko obezvrijeđenom, čak poništenom, čovjeku činiti, da bi se išta, ako ga još ima, spasilo, sačuvalo? Jer čovjek je – ipak – još živ. Čak, za divno čudo, ima i otpor toj obesmišljenoj stvarnosti.  Evo rješenja: pisati aforizme, podmetati to nepotkupljivo, čisto, ničim zamazano ogledalo pred lice (bolje:maske!) svakojakih nakaza koje nas okružuju, samozvano se izdajući za tobož nje spacioce-zastupnike naroda. Ma koliko taj moralno- duhovni napor izgledao bespomoćan i iluzoran.  Suno Kovačević je, u svom ljudskom dostojanst vu i otporu sveprisutnom smradu, pokušao sa svojim „ Ovcama koje čuvaju čobana“ učiniti taj korak. Koliko uspješno, nek  budući čitaoci to ocijene.  Ni ovaca ni čobana na raspusnim čairima života naših! Pred nama je još jedna bodlja u trnovom vijencu afirmišućeg zeničkog aforizma...“

Zoran Spasojević:
MALA NOĆNA POŠTA

U jeku tehnološkihproširenja medija – čija jeka ne posustaje – nastaje i internet art, sa svim svojim vidovima. Doprinos interneta ne leži u povećanju kvalitetaprenosa slike, muzike, semantizovanog govora, pokreta, nego u brzini prenosa poruke, domašanju najudaljenijih tehnološki ekvivalentnih tačaka
prostora, responzibilnosti, istovremenom višestrukom ali bezličnom(čekaj – a skejp!) i bezdodirnom opštenju i – što se danas veoma ceni – mogućnosti interakcije. Sva ta svojstva obeležavaju i e-mail art, analogon mail-arta, umetničkog usmerenja nešto nižeg tehnološkog
nivoa. Neka od navedenih svojstava karakterišu i seriju radova Mala noćna pošta Zorana Spasojevića. Naravno, uvek postoji prećutan zahtev da se pojedinačno ostvarenje uzdigne iznad obeležja opšteg umetničkog usmerenja, nije dovoljno da ih samo ispuni. Nije uvek jasno – a i ne može biti s obzirom na visoko
razvijene tehnike digitalne simulacije tehnika
likovne umetnosti – da li je određeni pojedinačni rad iz serije proizišao iz autorskog odlučivanja o najsitnijim pojedinostima izvođenja, ili u njemu pretežu
„krupnozrno“ kolažiranje i „kliping“. Mada
od toga, smatram, zavisi stepen autorstva,
sasvim je mogućno i da ovaj moj kriterij nije
umesno potegnuti. Njega, u stvari, već obezvažuje sama priroda medija e-mail arta,
jer za taj medij nije bitno razotkrivanje porekla egzekucije. Ali, ako Spasojevićevi radovi, poput svih radova e-mail arta, ne poseduju pojavnost izvođenja, ostaje im pojavnost „izgleda“. Njihov izgled je gotovo uvek tako sročen da u hipu dejstvuje prodorno. Moj sasvim subjektivan utisak jeste
da listanje elektronske knjige dozvoljava kraće vreme zastajkivanja nego što je to slučaj s listanjem fizičke knjige. Ipak, Spasojevićev predložak najčešće uspeva
da osvoji i u tom neštedrom „elektronskom“ trenutku. No, Spasojevićeve table izlaze s većim zahtevima nego što je puko pristalo vizuelno uobličenje. Ti su radovi višemedijski. Izbegavam da radovima drugih umetnika, nastalim možda iz krila njihovih poetika, namećem termine i pojmove koje sam lično razvio, te ću ovde samo napomenuti da sam, pregledavajući Spasojevićeve radove, pomislio da i oni većinom pripadaju vokovizuelu ostvarenom novijim tehnološkim
sredstvima. Radovi Male noćne pošte obično
uključuju vizuelno, zaleđeni pokret i tekst
koji nije desemantizovan – kakva je grana što vuče poreklo od glosolalija – nego je pod okriljem semantike, tačnije – semiotike,
budući da nije korišćen samo brealovski (M. Breal) odnos reči i značenja, nego su u igri i ikonički i ideogramski znaci. Mada danas u tolikom stepenu sve može biti znak da je teško doznačiti kada nešto nije znak, malobrojni – čini se - čisto likovni Spasojevićevi radovi sasvim dobro izlaze na kraj sa neizvesnošću u tom pogledu, jer opstaju i kao čiste vizualije. Naravno, većina radova iz Male noćne pošte predstavlja
uspele vizuelno - semantičke simbioze. Budući
da raspolažu oruđem semantike, opremljeni su i za kritičku ubojitost. Kritika je uperena na različite oblasti: politiku, ekologiju, seks. Najoštrije strele su s pravom upućene
američkoj administraciji, iako je dobro poznato da je ona samo marioneta čije konce
vuče jedan jači centar moći. Nisu zanemarljivi ni umetnički protesti protiv bližeg evropskog političkog okruženja i, posebno, protiv metafizičkog zla. Pod sloganom „Arbeit macht frei“ na kapiji konclagera instaliran je amblem Evropske
zajednice. Nadrealistički horor pleni u prizoru otimanja dve mrtvačke glave oko banane. Već je i samo pominjanje mesta i vremena - „Kragujevac 21. oktobar 1941 / 21. oktobar 1944.“ - na kraju užasa, a u ovom radu se još uspostavlja i važenje vremena za mrtve. Možda povodom nekih tema nije pristojno praviti poente, zato je, valjda, u jednom bomb-artu samo dat prizor atomske bombe i ljudske glave. U „Bau-bau“ su ručna bomba i Zemlja približene po strukturalnoj
isparcelisanosti, s tim što je Zemlja „inficirana“ svojstvom bombe. Ućutkana Srbija, zašivenih usta, istovremeno je i Srbija naseljena Munkovim „Vriskovima“. Pored
sveg crnila, radovima ne nedostaje humor, ali sličnog tamnog „valera“. Smisao „Fast food“ doživljava transformaciju: uobičajeno
značenje hrane koju čovek može brzo pojesti
ovde se odnosi na čoveka koji brzo izmiče monstrumu da mu ne postane hrana. Obamina glava na krovu Bele kuće indukuje kolorističku
konverziju iste kuće indukuje kolorističku konverziju iste kuće kroz dobrodošlicu „Welcome to the Black House“. Možda nekolikim radovima na temu seksa nedostaje malo „izostavljanja“ da bi se ublažila izvesna bukvalnost. Na fonu srodnih
pojava u umetnosti ovo će „elektronsko“ izdanje Male noćne pošte, koja je - to se vidi pošto se „pošta“ pregleda – više mora
nego pošta, predstavljati značajan doprinos u toj oblasti umetnosti i po svome umetničkom
kvalitetu i kao prvo izdanje te vrste.

Vladan Radovanović

U ime vječnosti svi smo mi prolazni.

Glasali smo nacionalno a  tražimo socijalno.

Kloniraju i ljude  a neće čovjeka.

Zeleni su na vlasti a drže nas u crvenom.

Pakost je vlastita inferiornost  prema  uspješnijem  od sebe.

Borcima u zemlji pripada dženet, a na zemlji obećanja.

Uhvatili bi i nas na putu za EU -  ali nemaju zašto.
Ideal  jedinstva jedino  je moguć u  bratstvu.

Prvobitna akumulacija kapitala u Bosni i Hercegovini provodi se u prvom  mandatu.

Lako je došla do cilja. Ima  dobre noge.

Ako u narodnom sjećanju
ostaje samo onaj koga voli narod mi se nemamo koga sjećati.

Ako u politici nema prijatelja, ima li među biračima.

Ko radost stvara - sa drugim je dijeli.

Malodušan, sve bi uzeo sebi, a velikodušan, vidi svijet kao svoj.

VESTI/VIJESTI

Moto "Satira festa": Lec među Srbima

Sedmi međunarodni  „Satira fest“ biće održan 8. i 9. oktobra u Beogradu, potvrđeno  je na sednici Upravnog odbora Beogradskog  aforističarskog kruga, održanoj 13. septembra.

Slogan ovogodišnje manifestacije glasi „Lec među Srbima“, odlučili su članovi Uprave - Aleksandar Baljak, Slobodan Simić, Dušan Puača, Vitomir Teofilović, Aleksandar Čotrić. 
 
Prvoga dana u prostorijama Ambasade Republike Poljske biće održan književni skup posvećen Stanislavu Ježiju Lecu, na kojem će o ovom velikom poljskom i svetskom aforističaru, povodom 100 godina od rođenja, govoriti poljski i domaći poznavaoci njegovog stvaralaštva - Biserka Rajičić, Vitomir Teofilović i drugi. Tom prilikom svoje aforizme kazivaće dvojica poljskih i desetak srpskih aforističara.
Sledećeg  dana biće održano „Veče aforizama“ na kojem će se publici predstaviti  dvadesetak najboljih autora kratke forme  iz zemlje i inostranstva. Očekuje  se učešće aforističara iz Poljske, Makedonije, Rumunije, BiH, Crne Gore i Srbije. O učesnicima, na osnovu prispelih radova do 15. septembra na adresu elektronske pošte: \n satirafest@gmail.com , odlučiće članovi Umetničkog saveta Festivala: Aleksandar Baljak, predsednik, Ranko Guzina i Jovo Nikolić, članovi. Oni će, istovremeno, činiti i žiri koji će odrediti koji je najbolji aforizam izgovoren na „Satira festu“. Njegovom autoru pripašće priznanje „Vuk Gligorijević“, nazvano po prerano preminulom istaknutom predstavniku Beogradskog aforističarskog kruga. Nagrada se sastoji iz plakete i novčanog iznosa od pet hiljada dinara. 
 
Upravni odbor  BAK-a jednoglasno je odlučio  da novoustanovljeno priznanje za životno  delo pripadne velikom slovenačkom  aforističaru Žarku Petanu. Petan  je, po mišljenju članova Uprave, jedan  od najboljih stvaralaca satire na bivšem jugoslovenskom prostoru. 
 
„Veče aforizama“, kao i prošle godine vodiće Dragutin Minić Karlo, a  za medijsko predstavljanje Festivala zaduženi su Bojan Ljubenović  i Nenad Vučetić. 
 
Od ove godine Festival dobija svoj Savet, a na njegovom  čelu nalaziće se Miodrag Jakšić, književnik i državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu Republike Srbije. Članovi Saveta biće ugledni književnici i profesori univerziteta.

***

Dobitnici po Nosorogu

Žiri satiričnog časopisa Nosorog  iz Banjaluke u sastavu: Mića M. Tumarić (predsednik), Miladin Berić (član) i Živko Vujić (član), doneo je odluku da su dobitnici Godišnje nagrade “Nosorog prvog reda”: Aleksandar Blatnik (Niš) - za karikaturu i Bojan Bogdanović (Zenica) - za satiru

Aleksandar Blatnik je arhitekta, dizajner, pisac i karikaturista. Rođen je 1944. godine u Zaječaru, živi i radi u Nišu. Izlagao je svoje radove na grupnim izložbama u zemlji i svetu, i imao više desetina samostalnih izložbi. Učesnik je mnogih nacionalnih i internacionalnih takmičenja. Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim festivalima.
Bojan Bogdanović je rođen 1951. godine u Požegi.

Satiru, prozu i poeziju objavljivao je u više listova i časopisa i na radio talasima.

Zastupljen u enciklopedijama i antologijama.

Dobitnik je nagrada:

- "Slovo Gorčina", Mak Dizdar, za poetski rukopis;
- nagrada za najbolje književno delo u Zeničko-dobojskom kantonu; 
- nagrada za najbolju priču lista "Naša riječ"; 
- nagrada za seriju aforizama na festivalu humora i satire "Šabačka čivijada" u Šapcu...

Objavio je knjige poezije "Vajar u kući" i "Večera sa varvarima" i dve knjige aforizama: "Kolaž demokratije" i "Provjetravanje srca".

Živi kao slobodan umetnik u Zenici.

***

Srbija do Sidneja

Poznati srpski karikaturista Jovan Prokopljević dobitnik je prve nagrade za karikaturu na takmičenju koje je održano u Australiji. 

On je u internacionalnoj konkurenciji za rad na temu finansijske krize, koji su organizatori nazvali "Finasijsko samoubistvo", osvojio medalju i novčani iznos.
Na dvadeset prvi po redu konkurs za karikaturu „Rotari kluba“, pristigli su radovi iz celog sveta.

Prokopljević je prošle godine na ovom takmičenju osvojio nagradu na temu „Kriza nafte“, takođe, u internacionalnoj konkurenciji.

On je dobitnik i brojnih nagrada u našoj zemlji.

***

"Jež" opet šilji bodlje
Iz štampe je 11. septembra izašao satirični časopis „Jež“, s naznakom "Crno bele novine za čitaoce svih boja".
List, čiji je glavni urednik Radivoje Bojičić, izlaziće svakog drugog petka.

Satiričari i  karikaturisti priloge mogu slati  na adresu rbojicic@sbb.rs

***

Završena je Univerzijada, počinje Čivijada
Dobitnici nagrada  na ovogodišnjoj šabačkoj „Čivijadi“, po kategorijama, su:
Aforizam
1. Ninus Nestorović
2. Veljko Rajković, Crna Gora
2. Zoran T. Popović
3. Miodrag Tasić, Švajcarska


Priča

1. Milan Todorov
2. Vladimir Ruskuc
2. Savo Martinović
3. Milivoje Jozić 

Karikatura

1. Mića Miloradović
2. Goran Ćeličanin
2. Miodrag Sekerezović
3. Miroslav Georgievski, Makedonija

Dodela nagrada je 17. septembra u holu Biblioteke šabačke, gde će biti otvorena izložba karikatura „Pjer '08“.

Žiri je radio u sastavu: pisac Petar Lazić, urednik rubrike „Humor“ u „Blicu“ Zoran Nikolić Zozon i direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić.

***

WEEKLY INTERVIEW

Dnevne novine SAN

 

PRIVATNO

Sabahudin Hadžialić, književnik

 

dnevnenovineaSAN

Djeca su najvažnija

1.Najveći uspjeh?
- Tek će doći. Kada mi i sin i kćerka završe fakultet.
2. Najveći neuspjeh?
- Pitajte moju suprugu.
3. Neostvarena želja?
- Da se na ulazu u Sarajevo sa svih njegovih strana svijeta postavi tabla na kojoj će pisati: "Duh provincije ne postoji. Postoji samo provincija duha."
4. Kada ste bili najsretniji u životu?
- Rođenjem moje djece.
5. Da li ste sujevjerni?
-Ne.
6. Da li ste se nečega postidjeli?
- Kada vidim da imam prijatelje koji su prošli kroz školu, ali ona nije kroz njih.
7. Šta najviše mrzite da radite?
-Da spavam.
8. Da li biste nešto promijenili kod sebe?
- Naivnost, iskrenost i neposrednst.
9. Šta vas najviše nervira?
- Kada se građani spremaju na štrajkove. Neka uživaju u blagodarima svoga glasa sa proteklih izbora.
10. Gdje sebe vidite za deset godina?
-I dalje zdravog bića, tijela i duha uz obilježavanje 40 godina pisane riječi.
11. Zbog čega se najviše kajete?
- Ne kajem se nikada.
12. Koje su vaše loše osobine?
- Zamjenik sam glavnog urednika elektronskog časopisa "Žikišon".
13.Čega se sjećate iz djetinjstva?
- Improviziranog štanda ispred nanine kuće u Mostaru gdje smo brat i ja prodavali stripove.
14. Omiljeni sport i sportista?
- Atletika, Usain Bolt, Blanka Vlasić i HamzaAlić.
15. Za koji klub navijate?
- PK Željezničar.
16. Omiljeni film?
- "Amarkord".
17. Koju biste knjigu preporučili?
- "Majstor i Margarita", Mihail Bulgakov.
18. Omiljena boja?
- Svijetlo plava.
19. Omiljeni cvijet?
-Ljiljan.
20. Čega se najviše plašite?
- Ljudske gluposti.

***

Ko će biti novi Hadžija?

karikatura_hadzija

Ljudi od duha su toliko retki da ih treba proglasiti za svece. Među njima i Svetog Jovana Hadži-Kostića koji je aždaju probo trnom. I, kao što Kinezi leče iglama, tako i doktor Hadži Kostić bode trnjem u bolesna i slaba mesta - zapisao je Vlada Bulatović Vib povodom četvrt veka TRN-a, decenijama najčitanije i najvoljenije rubrike u “Večernjim novostima”.

Legenda novinske satire, pisac, novinar, urednik, ostaće upamćen po toj “bockavoj” skraćenici od reči “Tako reći nezvanično”, iza koje su se krili ubojiti komentari kojima je Jovan Hadži-Kostić ovekovečio celu jednu epohu.
Kroz tri decenije i čak 60.000 “trnova” postao je sinonim za čoveka koji je umeo svemu da se podsmehne, ali mudro, koji je znao da običnom, malom čoveku olakša muke svakidašnje.

“Novosti” su 10. septembra raspisale konkurs za dodelu nagrade “Jovan Hadži-Kostić”, jednog od najprestižnijih priznanja u novinarstvu, uvedenog 1997. godine. Kandidate za nagradu predlažu pojedinci, redakcije, udruženja, izdavači, žiri, uz pismeno obrazloženje predloga, a o dobitniku kojem će pripasti plaketa i novčani iznos od 50.000 dinara, odlučivaće petočlani žiri. Do danas su nagradom koja nosi ime znamenitog satiričara “Novosti” ovenčani Petar Pajić, Branislav Petrović, Milivoje Glišić, Ranko Guzina, Aleksandar Baljak, Bogdan Tirnanić, Slobodan Simić, Aleksandar Čotrić, Radivoje Bojičić...

- Jovan Hadži-Kostić bio je jedan od najduhovitijih autora u Srbiji, i mnogi ljudi su - pa i ja među njima, zbog njega kupovali “Novosti” i najpre čitali upravo TRN - kaže Aleksandar Čotrić, laureat za 2006. godinu. - Iako se bavio dnevno-političkom satirom, uspeo je da iznedri aforizme univerzalne vrednosti koji ostaju na ponos srpskoj satiri koja je poslednjih decenija u samom svetskom vrhu, dok Jovan Hadži-Kostić predstavlja njen vrh.

Poznati naš satiričar Aleksandar Baljak, koji se društvu dobitnika uglednog priznanja pridružio 2002. godine, smatra:

- Jovan Hadži-Kostić je mnogo uradio na popularizaciji kratkih satiričnih komentara, posebno aforizama, jer je decenijama, svakodnevno beležio satirična zapažanja i gotovo da nema mete koju nije pogodio svojim žaokama, tim satiričnim strelicama. Budući da je sve to objavljivano u vrlo tiražnom listu, odjek je bio fantastičan, što je za ovaj minijaturni žanr bilo veoma važno.

KONKURS
Na osnovu Pravilnika o dodeli nagrade „Jovan Hadži-Kostić“, „Večernje novosti“ raspisuju: JAVNI KONKURS ZA NAGRADU „JOVAN HADŽI-KOSTIĆ“.

Nagrada se dodeljuje za novinsku satiru
- Kandidate za nagradu predlažu pojedinci, redakcije, udruženja, izdavači, žiri;
- Predlog je potrebno pismeno obrazložiti;
- Konkurs se raspisuje u trajanju od trideset dana od dana; objavljivanja (od 10. septembra)
- O nagradi odlučuje petočlani žiri;
- Nagrada se sastoji od Plakete i novčanog iznosa od 50.000 dinara (530 evra)

Predloge slati na adresu redakcije „Večernjih novosti“:

Trg Nikole Pašića 7, 11000 Beograd, Srbija sa naznakom „Za konkurs 'Jovan Hadži-Kostić“.


Zoran Spasojević, writer (Serbia), 02/08/2009

Zoran Spasojević, born in 1949, is a Serbian writer. Member of the Association of drama writers of Serbia and the Association of Serbian writers, he published books. Zoran is also the author of the screen play for a TV comedy serial 'Without a Title' (2000) and a radio drama 'Short history of alternating stading and falling'(2004).

His short stories, drama 'America has a hole', comedies 'Gavrilo's Principle or How I became a ballet dancer' and 'Do you love me, Jakov', as well as short dramas from the book 'Reservation Serbia' are one of the most read Serbian literature texts on the Internet.

When you cried last time and, if no secret, for what reason?

Recently. My Best Man died.

There are some events during our life, when it seems as there is no way out. That could be tragic circumstances or such assessment of them. At that time, what's the thing to do?

It's best to keep a cool head or, better yet, not do anything. Panic is not a good ally. As far as natural disasters and wars, there is no way for an individual to influence them.

Could you please choose any event of last days, weeks or months, that has distressed you? It can be any happening on a local or international scale. How could you comment on it?

Every time we turn on the radio or TV, look at the newspapers or log onto the Internet, we are awash in a flood of bad news - it seems there is no room for the good ones.

Buried under all the bad news, after a while we give up trying to deal with the problems of the world and turn to ourselves instead. Perhaps that process of burying has something to do with the politics.

There's always a new danger watching for humanity in its way, always a new temptation we're ready succumb to. What's the danger of our days? And what's the way to avoid this trap?

Main dangers are: alienation of people, threats to family as the basic unit of society, distorted value systems, planetary polution, hunger and, in particular, manufacturing of new diseases and epidemics - various world "madnesses" and "influenzas".

What are the main obstructions to apply humanities principles at our today's life? Could they be solved?

In my opinion, main obstructions are: greed that is taking over our planet, manufacturing of fake news, and distorted value systems. Strengthening of the family (which, in turn, strengthens the individual), as well as return to the "classic" value system might improve things somewhat.

Official web-site: http://zoran-spasojevic.blogspot.com
Source of pictures: http://zoran-spasojevic.blogspot.com

This interview was linked by: wikipedia.org


Digital Caricature/Digitalna karikatura


Bush-i-njegovi-najblizi-saradnici-Sasha-Pasic

© 2009 Sasha Alexander Pasich - USAGolać broj 1/Galerija VREMEPLOV Golać

* Prve privatne humorističke novine u Srbiji * Godina I * Broj 1 * Cena dve črvene * Maj 1991.*

* Satirični nadstranački mesečnik srpskog megalopolisa-Đerđelina*

Design: Mazos © KIKS.Zikison 2005/2009 All rights reserved.

Back to Home

photo1_small.jpg photo2_small.jpg photo3_small.jpg photo4_small.jpg photo5_small.jpg photo6_small.jpg photo7_small.jpg
photo8_small.jpg
photo9_small.jpg photo10_small.jpg photo11_small.jpg photo12_small.jpg photo13_small.jpg photo14_small.jpg
photo15_small.jpg
photo16_small.jpg photo17_small.jpg photo18_small.jpg photo19_small.jpg photo20_small.jpg photo21_small.jpg

Prvi privatni satirično-humoristički list posle II svetskog rata u Srbiji, Golać broj 1, prvi put na netu... Pojavio se maja meseca 1991. godine u sumrak rušenja SFRJ i potom svih nesrećnih dešavanja proteklih 18 godina na ovim prostorima, izašlo je ukupno 6 broja Golaća i tri broja ŠLB... Koji će uskoro svi biti na netu...

ŠLB broj 1-3 i Golać broj 8

Galerija VREMEPLOV Golać

Design: Mazos © KIKS.Zikison 2005/2009 All rights reserved.

Back to Home

1_small
2_small 3_small 4_small 5_small 6_small
7_small
8_small 9_small 10_small 11_small 12_small
13_small 14_small 15_small 16_small 17_small 18_small
19_small 20_small 21_small photo22_small.jpg photo23_small.jpg photo24_small.jpg
photo25_small.jpg
photo26_small.jpg photo27_small.jpg photo28_small.jpg photo29_small.jpg photo30_small.jpg
photo31_small.jpg
photo32_small.jpg photo33_small.jpg photo34_small.jpg photo35_small.jpg photo36_small.jpg

Ovde možete pogledati tri broja ŠLB 1998/99. godine, specijalno izdanje lista GOLAĆ i Golać broj 8 koji je ujedno i poslednji broj Golaća, izašao u februaru 1999. oko mesec dana pre bombardovanja Srbije...COMIC/STRIP


col2

col3

STRIP PROVALE/OUTBREAK - Franja Straka - SERBIA


ComicSTRIP GALLERY

Koreni srpskog stripa / The roots of the Serbian comics 1 and 2

lobacev

Đorđe Lobačev - Krvavo nasledstvo i Zrak Smrti

krnjetin

"STRAŠNI O' STOJA" - Miloš Krnjetin - SERBIA

DOWNLOAD
Best Quality
rar. pdf, 18,158 KB 
Duga Devetka broj 16

DOWNLOAD
Best Quality
rar. pdf, 10,374 KB 
IKAR broj 7


KIKS Gallery - Michael Jackson in memory - the world of cartoonist

kiks.zikison@yahoo.com

zikison@zikison.net


"...ZIKSON IS SET ON THE PATH TO CARRY OUT THE COVER TASK OF UNITING THOSE WHO ARE YET TO UNITE ...RUMOURS MAKE THE WORLD GO AROUND..."

"...USKORO ŽIKIŠON REALIZUJE TAJNI ZADATAK OBJEDINJAVANJA NEOBJEDINJENOG... PRIČA SE...Redakcija:

SRBIJA: Aleksandar Čotrić, Beograd; Mića M. Tumarić, Novi Sad; Dušan Mijajlović Adski, Niš; Zoran Spasojević Paske, Kragujevac; Andrej Glišić, Pančevo; Slobodan Žikić, Jagodina; Rade Đergović, Šabac; Slobodan Srdić, Smederevo; Živojin Denčić, Zaječar;

BIH-Federacija Bosne i Hercegovine: Sabahudin Hadžialić, Sarajevo;

BIH-Republika Srpska: Goran Kljajić, Banja Luka, Grujo Lero, Bijeljina;

HRVATSKA: Ivo Mijo Andrić, Zagreb; Abdurahman Halilović, Rijeka; CRNA GORA: upražnjeno mesto;

MAKEDONIJA: Vasil Tolevski, Skoplje; SLOVENIJA: Milan Fridauer Fredi, Gruškovec;

Copyright © KIKS.Zikison, 2008/2009. Autors & Zoran Matic Mazos. All Rights Reserved.
Sva prava zadržana. Zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.

back